Zdravím vás

Vitaj na tomto blogu

26. 11. 2007

4.časť - Kauza Mária

6. kapitola Čo s tým?

Ruženec

Cez tisícročia kresťania rozličnými spôsobmi prejavovali úctu k Panne Márii. Prví kresťania chodievali na miesta, ktoré sa spájali s jej životom. Egypťania sa ako prvý začali modlievať Pod tvoju ochranu. Na Západe zase vznikla antifóna Zdravas Kráľovná. Etiópčania zas rozvinuli bohatú tradíciu liturgických modlitieb k Márii a aj na ďalších miestach sa zachovalo ohromné mariánske dedičstvo.

Ruženec je však najpopulárnejším vyjadrením mariánskej úcty. Nie je to len modlitba stáleho a nezmyselného opakovania. V tomto zdanlivom opakovaní si vytvárame čas a priestor pre meditáciu a prežívanie Božích tajomstiev.

Slovko na záver

Pozrite, akú veľkú lásku nám daroval Otec: voláme sa Božími deťmi a nimi aj sme. (Jn 3,1) Máme milujúceho a vplyvného Otca. Uvedomme si, že máme po svojom boku najväčšiu oporu akú tu na tomto svete môžeme mať. Väčšiu protekciu už nikde nenájdeme. Je nám väčšou oporou ako všetko bohatstvo sveta, ktoré nás ľahko môže zviesť k Zlému chamtivosťou. Je nám väčšou oporou ako hociktorý iný človek, dokonca aj človek, ktorý nás má nadovšetko rád, ktorý by nám zniesol aj modré z neba. Už len kvôli tomu, že nám nemôže dať všetko, čo potrebujeme, akokoľvek by sa snažil. Jednoducho človek nemá také schopnosti. Boh je nám väčšou oporou aj kvôli tomu, že človek nie je na tomto svete večne a aj preto nechce, aby sme si život zakladali na ľuďoch, preto aby sme sa nesklamali a nezistili, že sme stratili zmysel života po strate blízkeho človeka. Tohto človeka stvoril Boh a poslal nám ho do cesty, aby sme už aj na tomto svete zakúsili Jeho lásku a starostlivosť v inej osobe s ktorou človek spojí svoj život. A v manželstve máme jedinečnú možnosť vidieť a chváliť Boha za to ako sa Jeho láska prejavuje na nás ľuďoch, keď sa naplní v oddanej láske dvoch ľudí, plodení a výchove detí - keď sa naplní v rodine. Lebo my všetci (Cirkev) sme jedna veľká rodina, o ktorú sa stará naša Matka a Kráľovná, spolu so všetkými svätými pod vedením nášho Boha, ktorý je sám vo svojej podstate svätou rodinou.

Toto však sa už nedá ozrejmiť žiadnymi faktami alebo dôkazmi. Božia láska sa nedá dokázať. Nedá sa vysvetliť tým, že si dokazujeme, že je vesmír a ako inak mohol vzniknúť, keď nie Bohom, a preto lebo,... Každý z nás, ale môžeme Božiu lásku zažiť na vlastnej koži. Boh sa prihovára každému z nás. My Ho však mnoho krát nemusíme počuť pre našu zaneprázdnenosť. Nesťažujme sa, že nič nehovorí, keď mu nedávame priestor. Mnohí ľudia Ho zažili. Zmenili dokonca svoj život až tak radikálne, že sa vzdali svojich zabezpečení a išli Mu slúžiť. Žeby to robili preto ,že sú fanatici a blázni? Museli zažiť niečo obrovské a silné, že to ich život zmenilo natoľko, že nehľadeli na to, čo ostatní hovoria, ale oddane slúžili Bohu.

Zisťujme a poznávajme Ho. Klopme a otvoria nám. Veď keď sa chalanovi páči dievča, či nepôjde za ňou a nesnaží sa dobíjať a prejavovať o ňu záujem? Boh sa nám zjavil. Ukazuje sa nám aj cez toto stretko. Teraz je rad na nás aby sme aj my vyvinuli úsilie a dovolili Mu vstúpiť. On príde rád, len Mu musíme dať vedieť, že o to stojíme. Žiaden otec neodoprie svojmu dieťaťu pomoc. O to s väčšou istotou nám pomôže, keď to isté nám v mene jej Syna vyprosuje aj naša Matka, ktorú má Boh nadovšetko rád.

Ale pozor, nemôžme si pomýliť zmluvu, ktorú nám ponúka Boh za obchodný kontrakt. Pri kontrakte ide o vlastníctvo, tovar a službu, práva a povinnosti, o tvoje a moje; pri zmluve nám Boh hovorí, Ja budem vaším Bohom a vy budete mojim ľudom, mojou rodinou. Pretože prostredníctvom zmluvy sa vytvára pokrvné príbuzenstvo.

Boh je rodina, ktorá má všetky zložky rodiny. Boh nás nadovšetko miluje a Mária sa u Neho za nás neustále prihovára. Ale nesedí len v Nebi na tróne ale schádza k nám(aj na zem) a radí nám(Lourdy, Fatima, Dechtice...). Možno po tomto stretku vyjdeš z miestnosti celý nadšený a budeš sa chcieť podeliť s ostatnými o svoje vedomosti alebo pocity a možno aj napriek tomuto stretku je ti to stále ťažké prijať a zdá sa ti to nemožné, neuveriteľné a vymykajúce sa zdravému rozumu.

Zdravý rozum

Ukážeme si to na troch jednoduchých príkladoch, ktoré myslím si že budú hovoriť za všetko.

Akej farby je papier, ktorý teraz držím v ruke(musím ho držať pri sviečke a so zhasnutým svetlom)? Všetci odpovedia, že biely. Nie je to, ale pravda, lebo ľudský mozog ho teraz určite vidí ako žltý, ale má už zafixované, že papier môže byť len a len biely.

A teraz si odpovedzme na otázku, akej farby je sneh. Všetci určite odpoviete, že biela. Ale nie je to tak. Správna odpoveď je, že sneh je modrej farby. Pozrime sa na tieto fotografie z digitálneho fotoaparátu [3]:

obr1. originálna fotografia


obr2. vyretušovaná fotografia

Na obr1 vidíme, že sneh je sfarbený do modra. Je to preto, že od snehu sa odráža obloha, ktorá je modrej farby a fotoaparát iba zobrazuje farby, ktoré sa mu do objektívu dostávajú. Preto sa pri fotení snehu používajú špeciálne filtre alebo už aj terajšie digitálne fotoaparáty sú nastavené tak, aby snímali sneh nabielo. Naopak v úplnej tme nevidíme nič preto, lebo všetko svetlo bolo pohltené a nemá sa čo odrážať. A ešte jedna vec, ktorú sme už asi zistili je, že ak by slnko svietilo ako táto sviečka na stretku, tak by sme videli veci úplne inými farbami. Preto sú farby, ktoré vidíme relatívne. Jednoduchá fyzika, ale ak to poviete niekomu kto sa do nej nerozumie, tak vám zaručujem, že vás na mieste vysmeje. A to len preto, že nemá základné vedomosti o pravdách fyzikálneho sveta odrazu svetla a pohlcovania farieb. (pre zaujímavosť si môžete pozrieť zopár optických klamov [4]).

Čo s tým?

Nemôžme sa teda spoliehať len na vlastné zmysly lebo dokonca ani to čo vidíme a máme priamo pred nosom, nemusí byť pravda. Už prví kresťania verili, že Panna Mária je naozajstnou Pannou – novou a neporušenou Evou, je našou milujúcou Kráľovnou, ktorá sa za nás u nášho Otca prihovára a je aj archou novej, pre nás veľmi výhodnej Zmluvy, ktorú s nami uzavrel Boh na odpustenie našich hriechov a hriechov celého sveta.

Na utvrdenie, že Mária je stále s nami a vyprosuje nám milosti, vypočujme si ešte krátky úryvok z Vatikánskeho rádia z Lúrd roku 1963. (lurdske_uzdravenie.mp3) - http://www.nase-stretko.wz.cz/uploads_stretko/stretko_kauza_maria.rar


Spracoval Ladislav Rydzyk


Spracované podľa knihy Kto si, Mária? a Naša cesta do Katolíckej Cirkvi – Scott Hahn

[1] Scott Hahn - http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Hahn

[2] Kto si, Mária? - str. 31-35

[3] http://chcem.info/retus/aby-biely-sneh-bol-biely.php

[4] http://docs.google.com/Present?docid=dgh7nsc2_55d9mbb6&fs=true – pre užívateľov Gmailu alebo http://www.nase-stretko.wz.cz/uploads/opticke_klamy.pps

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Vdaka za zaujimavy blog